عشق به حضرت زهرا ع در میان ایرانیان وصف ناشدنی است . این را می توان در نامگذاری فرزندانشان مشاهده کرد . این یادداشت را با حدیث امام صادق ع آغاز می کنیم :
.
احترام نام فاطمه ع
سکونی میگوید: نزد امام صادق(ع) رفتم در حالی که غمگین و ناراحت بودم. امام صادق (ع) فرمود:ای سکونی چرا ناراحتی؟ گفتم: خداوند فرزند دختری به من داده (از این که فرزندم پسر نبوده و دختر است ناراحتم) پس حضرت فرمود: ای سکونی، سنگینی دخترت را زمین بر میدارد و روزی او بر خداوند است و بر غیر اجل شما زندگی میکند و از رزق شما نمیخورد. سکونی میگوید: (با کلمات امام صادق (ع) غمم رفت. آن گاه فرمود: چه نامی بر او گذاردی؟ گفتم: فاطمه: فرمود:آه آه. سپس دست خود را بر پیشانی اش گذاشت و گویا گریه میکرد و فرمود: حال که او را فاطمه نامیدی به او ناسزا نگو؛ او را (کتک) نزن و نفرینش نکن (چرا که) این نام در نزد خداوند با عظمت محترم است؛ و آن نامی است که خداوند از اسم خود برای حبیبه خود صدیقه گرفته است.
(کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج6، ص49 ؛ محدث قمی، شیخ عباس، بیت الاحزان، ص125.)
زیباترین نام عالم
بعد از تولد، «فاطمه» زیباترین نامى بود که خداوند متعال بر دخت پیامبر برگزید. امام باقر (ع) فرمود: «چون مادرم فاطمه (س) متولد شد خداى متعال به یکى از فرشتگان وحى کرد تا به زمین برود و نام «فاطمه» را بر زبان پیامبر (ص) جارى سازد.» و بدین ترتیب، رسول خدا (ص) نام فاطمه را براى یگانه محبوبه خویش برگزید.
معناى فاطمه و زهرا (س)
«فاطمه» از ماده «فَطم» به معناى بازگرفتن کودک از شیر مادر است،سپس به هر گونه بریدن و جدایى اطلاق شده است. امّا معناى فاطمه در روایاتى از رسول خدا ص اینگونه آمده است:
انَّما سَمَّاهَا فَاطِمَة لِأَنَّ اللَّهَ فَطَمَها وَ مُحِبِّیها مِنَ النّارِ؛
خداوند دخترم را فاطمه نام نهاده، زیرا او و دوستانش را از آتش دوزخ باز داشته است.
جابر مىگوید: محضر مبارک امام صادق (ع) عرض کردم: براى چه فاطمه (س) به زهراء معروف گردید؟
حضرت فرمود: زیرا خداوند متعال او را از نور عظمت خودش آفرید، و هنگامى که نور وجود فاطمه (س) درخشید آسمانها و زمین به نورش روشن شده و دیدگان فرشتگان از شدّت نورش بسته شد و تمام ملائکه حقّ تبارک و تعالى را سجده نموده و عرض کردند: معبودا، این نور چه خصوصیّتى دارد که این قدر تابان و روشن است؟
خداوند متعال به آنها وحى فرمود: این نور از نور من است که در آسمان ساکنش کردهام آن را از عظمت خویش آفریدم وآن را از صلب پیامبرى از پیامبران که بر تمام انبیاء تفضیل و برتریش دادهام خارج نمودهام، از این نور پیشوایانى را که به امر من قیام مىکنند و مردم را به طرف من هدایت مىنمایند بیرون مىآورم، این پیشوایانرا پس از انقطاع وحى جانشینان خود در روى زمین قرار مىدهم.
(پاک نیا، عبد الکریم، درسهاى حضرت زهرا (س)، ص17)
سیّدة (بانو)، انسیّةحوراء (انسان بهشتی)، نوریّة (موجودی از حقیقت نوری)،حانیّة (دلسوز فرزندان)، عُذراء (دوشیزه)، کریمة (بزرگوار)، رحیمة (با محبت ومهربان)، شهیدة (شهید شده)، عفیفة (پاکدامن)، قانعة (کم توقع)، رشیدة (کامل)، شریفة (شرافتمند)، حبیبة (دوست وبا محبت)، محترّمة (گرامی و مورد احترام)، صابرة (پایدار)، سلیمة (سالم، اهل سازش، بی عیب ونقص)، مکرمة (بزگوار وگرامی)، صفیّة (برگزیده)، عالمة (دانشمند)، علیمة (دانا)، معصومة (نگهداشته شده، بی گناه)، مغصوبة (ربوده شده، کسی که حقش غصب شده)، مظلومة (ستمدیده)، میمونة (خوش یمن وبابرکت)، منصورة (یاری شده، خداوند او را یاری کرده است)، محتشمة (با حشمت و احترام)، جمیلة (زیبا)، جلیلة (بزرگ)، معظّمة (احترام گذاشته شده، گرامی)، حلیفة العبادة و التقوی (قسم خوردهی پرستش و پرهیزکاری)، حبیبة الله (محبوب خدا)، بنت الصّفوة (دخترِ برگزیده)، رکن الهدی (پایهی هدایت)، آیة النّبوّة (نشان نبوّت)، اُمّ الخیرة (مادر نیکوکاران)، تفّاحة الجنّة (سیب بهشتی)، مطهرة (پاکیزه شدن)، سیدةالنساء (بزرگبانویزنان)، بنت المصطفی (دختر حضرت مصطفی)، حکیمة (با حکمت و دارای فهم و ادراک حکیمانه)، فهیمة (با فهم)، عقیلة: خردمند، محزونة (غمگین)، مکروبة (دل شکسته)، عابدة (پرستنده)، زاهدة (پارسا)، قوّامة (شب زنده دار)، باکیة (گریه کننده)، عطوفة (با عاطفه و محبّت)، رئوفة (دلسوز و مهربان)، حنّانة (غمخوار و با محبّت)، شفیقة (دلسوز و مهربان) تنها برخی از این القاب پرمعنی و زیبا حضرت زهرا (س) هستند که برخی از آنها اکنون از نامهای پرمخاطب با فراوانی بالا بین ایرانیها هستند.
او با اشاره به القاب متفاوت و نامهای مشتق این نام گفت: از بین القاب حضرت زهرا (س) مرضیه (512 هزار و 667) طاهره (435 هزارو 264) حمیده (210 هزار و 733)، رضیه (538 هزار و 247)، کریمه (5 هزار و 387)، رشیده (4 هزار و 617) و تقیه (هزار و 426) از نامهای انتخاب شده ایرانیان است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور درخصوص نامهای مشتق فاطمه و زهرا تصریح کرد: نازنین زهرا (161 هزار و 116)، فاطمه زهرا (128 هزار و 494) فاطمه صغری (33 هزار و 330) نازنین فاطمه (28 هزار و 393)، فاطمه بیگم (11 هزار و 801)، یاسمین زهرا (5 هزار و 350)، فاطمه ثنا (سه هزارو 852)، هدیه زهرا (سه هزار و 432)، فاطمه حسنا (سه هزار و 209)، فاطمه گل (دو هزار و 896)، فاطمه جان (دو هزارو 431)، فاطمه معصومه (دو هزارو 412)، فاطمه حلما (هزار و 861)، فاطمه سما (هزار و 638)، فاطمه نورا (هزار و 567)، فاطمه یاس (هزار و 430)، فاطمه کبری (هزار و 390)، ریحانه زهرا (866)، نورالزهرا (622)، سلاله زهرا (454)، نگین زهرا (380) و عارفه زهرا (332) به ترتیب از نامهای مشتق پرمخاطب فاطمه و زهرا هستند.